Wat is een trauma?

Iedereen maakt in zijn leven leuke en fijne dingen mee, maar ook verdrietige en nare dingen. Meestal verdwijnen de vervelende dingen weer uit je geheugen. Soms blijft een nare ervaring hangen in je hoofd, je kunt het niet vergeten of wordt er telkens weer aan herinnerd. Dan kan er sprake zijn van een (psychisch) trauma. 

Een trauma kan ontstaan wanneer je één of meerdere ingrijpende gebeurtenissen meemaakt, zoals mishandeling, verwaarlozing, een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een dierbare, seksueel misbruik of geweld. De gebeurtenis is zo schokkend dat je hier blijvend last van hebt. Een trauma ontstaat doordat je de gebeurtenis(sen) niet goed kunt verwerken. Je kunt het geen plekje geven. 

Hoe herken je een trauma?

Traumatische ervaringen kunnen leiden tot een verandering in de manier waarop je met jezelf of anderen omgaat. Je hebt bijvoorbeeld minder controle over jouw gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid. Het kan zijn dat je je terugtrekt en je somber voelt. Ook kan het zijn dat je juist drukker wordt en veel van jezelf verwacht.  

Voorbeelden van symptomen die je bij jezelf kunt opmerken zijn; 

  • Lichamelijke klachten, woede, schaamte, hyperactiviteit, slecht contact met vrienden en familie. 
  • Nachtmerries, concentratieproblemen, het steeds opnieuw herbeleven van de gebeurtenis. Prikkelbaarheid, je onbegrepen en miskend voelen, spanningsklachten, schrikachtig-, dromerig-, of teruggetrokken gedrag
  • Isolement, relatieproblemen, problemen op het werk, alcohol-/drugsmisbruik
  • Bij kinderen: bang om gescheiden te worden van de ouders/opvoeders, verminderde schoolprestaties, opvallende gedragsveranderingen

Wanneer heb je hulp nodig?

Wacht niet met hulp zoeken als u iets ergs heeft meegemaakt. Als u zich uit balans voelt of even niet weet hoe u op eigen kracht verder kunt, is het zinvol om hulp te zoeken. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt om weer terug te komen in je kracht.

Doe de zelfscan!

Wil je weten of je (mogelijk) een trauma hebt, doe dan hier de zelfscan. (Deze zelfscan geeft een indicatie en is absoluut geen diagnose. De uitkomst van de test kan je helpen meer inzicht te geven én is wellicht aanleiding om hulp te zoeken en een afspraak te maken.)

Heb je een ingrijpende levensgebeurtenis meegemaakt?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je last van gevoelens van vervreemding?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je last van emotionele vervlakking?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je last van slaapstoornissen?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je last van angsten?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Ervaar je schuldgevoelens?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Ervaar je machteloosheid?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Voel je je moe of heb je een gebrek aan energie?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je concentratiemoeilijkheden?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je last van flashbacks en/of nachtmerries?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je last van duizeligheid?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je last van stemmingswisselingen?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je last van paniekaanvallen, angstaanvallen of hyperventilatie?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Reageer je soms buiten proportioneel of anders dan je van jezelf verwacht in situaties?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Heb je last van een onverklaarbare verhoogde hartslag?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Gebruik je verdovende middelen (bijvoorbeeld alcohol of drugs) om het gespannen gevoel te verminderen?
Ja
Nee

Correct!

Wrong!

Share the quiz to show your results !

Subscribe to see your results

Trauma Zelfscan

%%personality%%

%%description%%

%%description%%

Loading...

Werkwijze

Als startpunt stel jij jouw doel op. In dit doel beschrijf jij, jouw gewenste situatie. Dit geeft richting aan het verdere traject en helpt om resultaat te boeken. Ook helpt het stellen van een doel jouw  onbewuste om ongemerkt keuzes te maken die jouw doel dienen. Vervolgens gaan we samen op zoek naar de oorsprong van jouw probleem. Door bewustwording van je ‘onbewuste’ gedachten, gevoelens en gedrag, krijg je inzicht in ‘waarom je doet zoals je doet, denkt zoals je denkt en voelt zoals je voelt.’

Vanuit deze bewustwording, kun je vervolgens de keuze maken om het anders te gaan doen en los te laten wat niet meer nodig is. Op deze manier ontstaat er ruimte voor een duurzame verandering.